Omdat je de fiets eenvoudig neer kan zetten, heb je de tijd om het eten te bezorgen en klanten te spreken.

Bij DOCKR zijn we nieuwsgierig naar onze gebruikers en daarom delen we verhalen over wat ze doen en wat hun ervaringen met DOCKR zijn.  Lees hier het interview met Maaike, eigenaresse van EAT. PEASY in Rotterdam. Op dit moment bezorgen ze maaltijden met een DOCKR- Urban Arrow.  Daarbij zijn ze een van de eerste die met een nieuwe bak van DOCKR rijden. 

Maaike van EAT.PEASY met de vernieuwde bak van DOCKR

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Maaike en in augustus 2019 ben ik gestart met EAT.PEASY.  EAT.PEASY is een maaltijd service waarmee we volledig plantaardige maaltijden leveren bij mensen in Rotterdam. In eerste instantie deden we dit voornamelijk bij kantoren. Mensen die aan het werk waren konden een maaltijd bestellen en in de koelkast bewaren. Zo hadden ze op hun werk of thuis de beschikking over een gezonde maaltijd. Vanwege Corona is het businessmodel geswitcht naar thuisbezorging en dat bevalt goed. Daarom gaan we er nu mee door. Als iedereen straks weer naar kantoor gaat gaan we daar ook weer bezorgen. We leveren bij verschillende adressen in Rotterdam en hebben ook een aantal pick-up locaties waar klanten de maaltijden op kunnen halen. De maaltijden zijn ‘ready to heat’ dus je hoeft ze alleen maar op te warmen in de magnetron of oven. Op deze manier kunnen Rotterdammers voedzaam en plantaardig eten zonder daar veel moeite voor te hoeven doen. 

Hoe ben je op het idee gekomen?

Voordat we officieel van start gingen in augustus heb ik eerst een pilot gedaan bij mijn toenmalige werkgever Coolblue. Ik werkte daar in een hele andere functie en merkte dat ik veel bezig was met wat mijn collega’s gingen eten met de lunch en het avondeten. Veel hadden dezelfde vraag: “Hoe kan je gezonder eten zonder daar al te veel tijd aan te besteden.” Dit gesprek hield mij bezig en zette mij ook aan het denken. Omdat ik altijd al een passie heb gehad voor voeding en gezondheid en graag in de keuken stond, dacht ik: “waarom ga ik dit niet gewoon voor hen koken.” Collega’s konden aan het begin uit een menu kiezen dat ik eens per week maakte.  Bestellingen werden gedaan via WhatsApp. Zo ben ik gestart met de eerste maaltijden. 

Kon je dit allemaal combineren met je baan?

Op een gegeven moment ben ik wel iets minder gaan werken omdat het teveel werd om het ernaast te doen. Maar ik kreeg er wel heel veel energie van! Ook omdat de reacties zo goed waren dacht ik: “hier moet ik veel meer mee kunnen.” Omdat ik veel geleerd had van deze periode, durfde ik de stap te maken om het fulltime te gaan doen. Eerst heb ik toen nog zelf in de keuken gestaan maar op dit moment zitten we op een andere locatie met een keuken en kook ik niet meer zelf. 

Was het niet eng om helemaal iets anders te gaan doen?

Zeker, je hebt het natuurlijk al een beetje kunnen testen waardoor het iets minder eng is om de stap te maken. Maar het is wel echt iets heel anders dan wat ik hiervoor deed. Aan het begin was het heel erg veel operationeel werk en was ik veel tijd kwijt aan koken. Doordat er nu twee meiden in de keuken staan die koken op basis van recepten die we samen bedenken heb ik ook tijd voor andere dingen. Nu kan ik mij meer focussen op het stuk marketingcommunicatie, sales, het concept en de strategie. 

Hoe heb je het bezorgen aangepakt? 

Ik ben in de eerste instantie gaan leveren bij bedrijven met mijn eigen fiets. Maar mijn fietsmandje werd al snel te klein. Toen dacht ik: ‘’ik ga op zoek naar een bakfiets”. Mijn oom bleek er een te hebben die ik kon lenen. Het was altijd mijn idee al om met een bakfiets te bezorgen want ik wil zo duurzaam mogelijk werken. Op een gegeven moment kwam ik tot de conclusie dat ik een professionelere bakfiets nodig had. Doordat de bak bijvoorbeeld open was, moest ik altijd alle kratten naar binnen brengen. Toen ben ik op zoek gegaan naar een bakfiets met volledige elektrische aandrijving en een afsluitbare bak. ”Het is best wel pittig om de Erasmusbrug over te fietsen, als er wind staat”. Via via hoorde ik van DOCKR en omdat ik het best een behoorlijke aanschaf vond om zelf te kopen was het aanbod van een bakfiets leasen ideaal. Door het flexibele abonnement kon ik ook in de eerste instantie testen of het zou gaan werken. Ik had wel gelijk zoiets van: dit is een duidelijk verhaal, de prijs is akkoord en jullie kunnen ook nog branding op de fiets plaatsen wat voor mij heel belangrijk is. 

Bezorg je op dit moment nog zelf?

Alle bezorgingen worden gedaan met de DOCKR bakfiets, ook doen we er dagelijks de boodschappen bij de lokale groenteboer mee. Daar plaats ik mijn bestellingen en hij zet ze iedere ochtend voor mij klaar. We gebruiken hem maandag tot en met donderdag voor het bezorgen van de maaltijden. Eerst deed ik dit voornamelijk zelf of wisselde dit ook wel af met vrienden en familie. Vanaf deze week start er een bezorger die alle bezorgingen gaat doen.

Hoeveel rijden jullie gemiddeld per dag op de fiets?

Dit is nog best wel veel want het bezorgen is vaak een rondje van 3 uur. Dit komt ook omdat we op dit moment in de meeste postcodegebieden van Rotterdam bezorgen om meer bekendheid te krijgen voor onze maaltijden. In de toekomst willen we dit gaan optimaliseren met wellicht nog een tweede bakfiets erbij. Maar dat zijn we nog aan het evalueren.

Hoe vinden jullie het rijden met DOCKR?

De afgelopen weken was dit echt superleuk. Met name ook omdat het heerlijk weer was. Maar je hebt ook het gevoel dat je sportief bezig bent. Je bent de hele dag buiten in het zonnetje en je komt op plekken waar je niet zo snel komt. Dus stiekem vind iedereen het heel erg leuk om te doen. Omdat je de fiets eenvoudig neer kan zetten, heb je de tijd om het eten te bezorgen en klanten te spreken. Ook de reacties van mensen die langslopen zijn leuk, het valt gewoon heel erg op. Ook toen er alleen maar DOCKR op de fiets stond, kregen we veel reacties en vragen. Dit is ook meteen een moment om iets meer te vertellen over wat we doen of om een flyer mee te geven. De reacties zijn eigenlijk heel erg positief. 

Het is natuurlijk ook wel echt een eyecatcher!

Ja precies, ik heb ook vaak gehad dat ik bij het stoplicht stond en er een man naast mij kwam staan die nogal onder de indruk was van de fiets en de bak. Je ziet natuurlijk al wel veel bakfietsen met kinderen erin maar dit is wel net even wat anders. In Rotterdam zeker. 

Heb je nog iets leuks mee gemaakt toen je aan het bezorgen was?

Het valt mij vooral op dat mannen over de fiets praten alsof het een Ferrari is. Ik krijg veel reacties als: ”wat een gave bak zeg en hoe hard gaat die”? Echt alsof ze iets compleets nieuws zien en verbaasd zijn dat er zoiets bestaat. 

Jullie testen sinds kort ook de vernieuwde foam box van DOCKR, hoe bevalt dat?

Ik ben er heel erg blij mee. We hebben zelf wat ideeën hoe de indeling misschien nog praktischer kan maar over het algemeen bevalt de bak goed. Hij is iets meer hufterproof dus mocht je een keer een paaltje raken dan heb je niet direct een beschadiging. Doordat de bak ook lichter is kun je er ook sneller mee vooruit. De branding op de zijkant van de bak komt ook heel mooi uit en beschadigd minder snel.

Zijn er nog dingen die je anders zou willen zien aan de bak?

Er lopen veel mensen langs en die hoor ik dan zeggen “waar is dit van?”. Dus dacht ik, het zou handig zijn als er iets van een afsluitbaar vakje aan de zijkant zou zitten waaruit je een flyer kan halen, zodat passanten wat meer kunnen lezen over ons bedrijf; dat zou in mijn geval nog best wel interessant kunnen zijn. Praktisch gezien zou het ook handig zijn als de kratjes die ik gebruik er in de breedte in kunnen, zodat ik er meer kan vervoeren. 

Je rijdt morgen al in een DOCKR vanaf € 219 per maand!

Kies vandaag het elektrische transportvoertuig dat bij jou past en rij ‘m morgen al. Bepaal hoeveel je er nodig hebt en sluit jouw abonnement af. Je kunt kiezen uit een maandabonnement of een extra goedkoop jaarabonnement. Je rijdt morgen al in een DOCKR vanaf € 219 per maand! Bekijk hieronder onze elektrische bakfietsen en onze elektrische (bestel)auto’s.

Bekijk alle voertuigen van DOCKR | Elke ondernemer de binnenstad de baas met DOCKR