5 praktische tips om te starten met een bezorgservice voor jouw restaurant.

Overweeg je om te starten met een bezorgservice voor jouw restaurant, maar weet je niet hoe je begint? We geven je graag 5 praktische tips hoe jij als ondernemer kunt beginnen met de bezorging van jouw maaltijden.

Overweeg je om te starten met een bezorgservice voor jouw restaurant, maar weet je niet hoe begint? We geven je graag 5 praktische tips hoe jij als ondernemer kunt beginnen met de bezorging van jouw maaltijden.

1. Eerst denken, dan doen

Veel ondernemers zijn groot geworden met vallen en opstaan. Toch is het belangrijk vooraf goed na te denken of je wel of niet start met maaltijdbezorging. Hoe ga je bijvoorbeeld om met de logistiek? Schrijf de voor- en nadelen op. Hoewel cafetaria’s gemiddeld 27% meer omzet uit maaltijdbezorging halen, kan het je ook extra stress opleveren. Als je alle zaken goed organiseert kun je die stress minimaliseren. Pas wel op dat je niet doorslaat met afwegen. Als ondernemer moet je ook af en toe gewoon wat proberen.

2. Ready to eat of heat?

Welke gerechten wil je thuis bezorgen? Zijn de gerechten warm en/of direct geschikt om te eten (ready to eat) of kies je voor ready to heat? Deze vorm van thuisbezorgen wordt steeds populairder. De gerechten zijn helemaal voorbereid door jou en hoeven alleen nog maar in de oven of pannetje opgewarmd te worden. Het voordeel van ready to heat is bijvoorbeeld dat je meerdere bestellingen achter elkaar kunt bezorgen omdat het eten niet warm hoeft te blijven. Of dat je de voorbereidingen al eerder kunt doen. Eten dat je warm bezorgd is natuurlijk erg makkelijk voor de klant, maar daarvoor zul jij weer extra rekening moeten houden met bijvoorbeeld het juiste vervoersmiddel en het bezorggebied. Zoals je ziet is het assortiment ook een belangrijk aspect bij het thuisbezorgen. Wat wordt jouw assortiment?

3. Kies het juiste vervoersmiddel

Mede afhankelijk van je keuze in stap 2, kies je het juiste vervoersmiddel. Ga je veel koude gerechten in één keer bezorgen, dan heb je bijvoorbeeld veel laadvolume nodig. Wil je warm eten snel bij de klant bezorgen, dan is snelheid weer extra belangrijk. Net zoals het bezorggebied. Moet je ver rijden of zijn het steeds korte stukjes? Stel dat je kiest om ready-to-heat gerechten te bezorgen, kies dan een voertuig waarmee je in één rit, alle bezorgingen kunt rondbrengen. In binnenstedelijke gebieden kan het handig zijn om met een elektrische bakfiets te bezorgen. Je kunt vaak efficiëntere routes rijden omdat je over het fietspad kunt fietsen, je (goedkopere) bezorgers zonder autorijbewijs kunt inzetten en omdat je gratis en snel op de stoep kunt parkeren om uit te laden.

Ga je kopen, leasen of kies je voor een DOCKR-abonnement?

Je kunt er voor kiezen om een elektrische bakfiets van Urban Arrow of Cargo Cycling te kopen. Dat is natuurlijk een forse investering, maar de fiets is wel van jou. Let er wel op dat je verzekering, diefstalverzekering en onderhoud regelt. Lease is vaak ook een optie, alleen zit je er vaak meerjarig aan vast, terwijl je pas net begint te ontdekken welk vervoersmiddel bij jou past. 

Wil je liever een flexibel abonnement waar je volledig ontzorgd bent en morgen al kunt bezorgen? Kies dan voor een DOCKR abonnement. Een mooie duurzame en flexibele oplossing voor jouw logistieke vraagstuk. Verzekering, 24/7 pechhulp en zelfs maandelijks onderhoud op de stoep is inbegrepen.  Abonnementen beginnen al vanaf 250 euro per maand.

4. Kies het juiste verkoop- en bezorgkanaal

Hoe ga je jouw gerechten verkopen en bezorgen? Laat je klanten bellen en ga je het zelf bezorgen? Of laat je de bestelling, betaling en bezorging automatisch via een bestaand platform gaan?

Er zijn grofweg 3 opties voor verkopen:
A: Online bestellen via een bestaand platform zoals bijvoorbeeld Thuisbezorgd.nl
B: Online bestellen via je eigen website. Bijvoorbeeld via een online formulier of een plug-in.
C: Telefonisch; laat klanten naar je restaurant bellen en neem hun bestelling op.

Qua bezorgen zijn er grofweg 2 opties:
A: Zelf bezorgen. Bijvoorbeeld met een auto of helemaal handig: met de fiets! 
B: Laten bezorgen door bijvoorbeeld Uber Eats.

Als je zelf snel, flexibel en goedkoop wil starten is online bestellen via je eigen website of telefonisch de beste keuze. Je hoeft geen afdracht te betalen en je kunt zelf eenvoudig wijzigingen aanbrengen. Als je dan ook nog eens kiest voor zelf persoonlijk bezorgen ben je helemaal flexibel. Kies je bijvoorbeeld voor een elektrische bakfiets van DOCKR, dan kun je iemand zonder autorijbewijs de bezorgingen laten doen. Kun jij je bezig houden met de zaak.

5. Maak het bekend!

Schreeuw het van de daken en zorg dat je online aanwezig bent. Laat het al je (potentiële) klanten weten: vanaf nu kun je óók bij jou lekker eten bestellen. Maak bijvoorbeeld gebruik van Instagram, Facebook en je eigen website. Verspreid een flyer in de stad of kies voor een ludieke actie, zoals Restaurant Pesca in Amsterdam. Dit visrestaurant doet de bezorgingen op een DOCKR in een compleet duikpak.

Bij DOCKR kun je altijd je bakfiets laten bestickeren in jouw huisstijl. Of gebruik ‘m bijvoorbeeld als rijdend krijtbord om je weekmenu te laten zien!

<p>Schreeuw het van de daken en zorg dat je online aanwezig bent. Laat het al je (potentiële) klanten weten: vanaf nu kun je óók bij jou lekker eten bestellen. Maak bijvoorbeeld gebruik van Instagram, Facebook en je eigen website. Verspreid een flyer in de stad of kies voor een ludieke actie, zoals Restaurant Pesca in Amsterdam. Dit visrestaurant doet de bezorgingen op een DOCKR in een compleet duikpak.<br><br>Bij DOCKR kun je altijd je bakfiets laten bestickeren in jouw huisstijl. Of gebruik ‘m bijvoorbeeld als rijdend krijtbord om je weekmenu te laten zien!</p>

DOCKR

DOCKR zorgt ervoor ondernemers de binnenstad de baas zijn. Zo zorgt DOCKR ervoor dat haar klanten efficiënt, milieubewust, snel en kostenbesparend kunnen leveren in de drukke binnensteden. Door het aanbieden van flexibele contracten en elektrische transportfietsen met voldoende laadruimte helpt DOCKR ondernemers om mobiliteit in te richten op een manier die bij deze tijd past.