Hoe je de bakfiets integreert in je duurzaamheidsplan?
Iedereen werkt hard aan verduurzaming. Dat zien we aan steden die plannen maken voor emissievrije zones, maar ook aan individuele bedrijven die bezig zijn met het verminderen van CO2-uitstoot. Die inspanningen moeten ondernemers binnenkort vastleggen in duurzaamheidsverslagen. In deze blog lees je waarom bakfietsen hier prima in passen – en welke voordelen deze oplossing voor logistiek in de binnenstad nog meer heeft.
Echt duurzaam ondernemen betaalt zich uit: klanten zullen het waarderen als je kunt waarmaken dat je groen bezig bent. Tegelijkertijd legt de overheid ook steeds meer verplichtingen op. Vanaf 2024 is voor grote bedrijven het opstellen van een duurzaamheidsrapport verplicht. Kleine en middelgrote ondernemingen zijn in 2026 aan de beurt. In dit jaarlijkse rapport zet je als bedrijf al je duurzame acties die je hebt ingezet, met de effecten.
Het duurzaamheidsverslag is onderdeel van Europese wetgeving en heet officieel de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). In juni 2023 werd bekend hoe het verslag er precies uit moet zien. Het indienen moet online. Een externe accountant controleert vervolgens de duurzaamheidsverslaggeving, op dezelfde manier zoals ze jaarrekeningen checken. Belangrijk detail: omdat het om een jaarverslag gaat, moet je (ruim) een jaar ervoor al beginnen met het bijhouden van alle gegevens die je nodig hebt voor de rapportage.
Snel starten loont
Het loont dus om hier als ondernemer snel mee aan de slag te gaan. Hoe eerder je bent voorbereid op de verplichte rapportage, hoe soepeler de invoering straks zal gaan. Stel bijvoorbeeld concrete doelen hoe je energie gaat besparen en CO2-uitstoot wil verminderen. De overheid stelt hier handige hulpmiddelen voor beschikbaar, zoals de CO2-Prestatieladder. Denk na hoe je werknemers, klanten en leveranciers meeneemt bij het bereiken van die doelen. Energiebesparing, maar ook het tegengaan van onnodig afval en recycling, het zijn allemaal onderwerpen waar je samen met je werknemers stappen in kunt zetten. Zo vergroot je het bewustzijn in het hele bedrijf. Belangrijk, want in 2030 moeten in heel Europa plastic verpakkingen voor het overgrote deel recyclebaar zijn.
Duurzame mobiliteit
Verder is kritisch kijken naar mobiliteit een belangrijke stap bij het verminderen van CO2-uitstoot. Voor een deel zul je moeten onderzoeken hoe goed bijvoorbeeld leveranciers bezig zijn met het verkleinen van hun ecologische voetafdruk. Maar als bedrijf kun je ook carpoolen en OV-gebruik stimuleren voor woon-werkverkeer, en inzetten op meer (hybride) thuiswerken. Toch zijn voor veel transportbewegingen – bijvoorbeeld als je producten bezorgt van producten of veel op pad bent naar klanten – ook andere oplossingen nodig.
Voor een deel is de elektrische (bestel)auto een uitkomst. Ga je elektrisch rijden, dan speel je meteen in op de emissievrije zones die vanaf 2025 in steeds meer steden ingevoerd worden. Met een ‘fossiele’ bestelbus is het vanaf dan een stuk lastiger om in zulke steden producten te vervoeren of pakketten te bezorgen. Dus ben je toe aan nieuwe bedrijfswagens? Denk dan zeker na over elektrische voertuigen.
Bakfietsen in de binnenstad
Met een elektrische bestelauto ben je er nog niet helemaal. De ideale duurzame oplossing voor de last mile is voor veel bedrijven de elektrische bakfiets. Die is er in soorten en maten, rijdt uitstootvrij door de binnenstad en is ook nog eens efficiënter dan een busje. Een bakfiets beweegt snel en soepel door het stadsverkeer, geeft geen parkeerproblemen en komt tot aan de voordeur van de klant. In steden waar 30 kilometer per uur straks de norm is, komt een bakfiets natuurlijk helemaal tot zijn recht. Amsterdam voert deze lagere maximumsnelheid al eind van dit jaar in, andere steden zullen volgen.
Verminder laadpaalstress
Als je vloot niet meer alleen uit busjes of andere grotere voertuigen bestaat, heeft dat nog meer voordelen. Over niet al te lange tijd ziet de parkeerplaats bij jouw kantoor of bedrijfshal er anders uit, door de opkomst van elektrisch vervoer. Er zal dagelijks een soort stoelendans ontstaan omdat je collega’s met hun elektrische auto op zoek zijn naar een vrij laadpunt. Of – als het laden klaar is – naar een vrije parkeerplek. Want de capaciteit is voorlopig nog beperkt: het stroomnet kan geen grote groei aan. Daarnaast is het uitbreiden van laadinfrastructuur een kostbare zaak. Regel je je binnenstadlogistiek met bakfietsen en niet met elektrische busjes, dan bespaar je jezelf en je medewerkers de nodige laadpaalstress.
Duurzaam én gezond
Voor sommigen is het waarschijnlijk wel even wennen, op pad gaan met een elektrische bakfiets in plaats van in een bus. De ervaring leert dat de meeste medewerkers het fietsen snel gaan waarderen. De extra beweging is daarnaast natuurlijk gezond. En een elektrische bakfiets met jouw bedrijfsnaam erop is ook nog eens rijdende reclame. Daarmee zijn we terug bij het begin van dit verhaal. Elektrische bakfietsen gaan niet alleen mooi samen met duurzaam ondernemen omdat het goed scoort in het duurzaamheidsverslag. Elke keer als jouw medewerkers aan komen fietsen, zien klanten dat je goed bezig bent met duurzaam ondernemen!