Geen bpm en andere financiële voordelen van DOCKR
Steeds meer ondernemers ruilen hun bedrijfsbussen in voor bakfietsen. Zo doen ze voortaan niet alleen veel schoner zaken, maar ook veel voordeliger. Al fietsend bespaar je flink op kosten. Denk aan brandstof, parkeren en binnenkort ook bpm.
De kostenbesparingen beginnen al met de aanschaf van het nieuwe transportmiddel: een bakfiets is stukken voordeliger. Daarnaast zijn de onderhoudskosten lager en gaat een fiets langer mee, dus ook de afschrijving valt mee. En dat zijn niet de enige voordelen. Een opsomming.
Waarom bpm betalen als het niet hoeft?
De overheid probeert op allerlei manieren emmissievrij transport te stimuleren. Je hebt vast al gehoord over de emmissievrije zones die steeds meer gemeenten zullen invoeren. Dat maakt het interessant om in (binnen)steden bakfietsen in te zetten. Daarnaast heeft het Rijk het voornemen om in 2025 de bpm-vrijstelling op ‘fossiele’ bestelauto’s af te schaffen. Bepalend voor de bijtelling wordt de CO2-uitstoot van de bestelbus. Dus onderneem je met een bus die op benzine, diesel of gas rijdt? Dan komt er via de bpm mogelijk een flinke kostenpost in de boekhouding bij.
Winst #1: Met een bakfiets betaal je geen bpm.
Boterhammen als brandstof
Kies je voor elektrisch transport, dan bespaar je fors: aan de pomp ben je met een brandstofauto zeker nu duurder uit dan ooit. Zeker als je als ondernemer zelf stroom opwekt met zonnepanelen op je bedrijfspand is opladen van je elektrische bus of bakfiets gunstig voor het klimaat én je portemonnee. Ondertussen is laadstress geen onbekend fenomeen meer op Nederlandse parkeerplaatsen: er mogen nog wel wat laadpunten bij voor elektrische auto’s. Laadpalen plaatsen bij je bedrijf is helaas geen appeltje-eitje: het stroomnet kan in sommige regio’s extra zonnepanelen en laadpalen niet aan en aan zo’n paal hangt een stevig prijskaartje. Dan is fietsen weer de betere optie. De lader van een fietsaccu kan gewoon in het stopcontact. Daarnaast zijn het toch echt jouw werknemers die een bakfiets in beweging zetten. De boterhammen die zij eten zijn de belangrijkste brandstof.
Winst #2: Met een bakfiets bespaar je kortom flink op brandstofkosten.
Nooit meer parkeerbonnen
Een elektrische bakfiets beweegt vlot door het stadsverkeer: een fietskoerier bezorgt gemiddeld meer pakketten dan een collega in zijn bus. Een fiets komt tot de voordeur van de klant en parkeren is eigenlijk nooit echt een issue. Dat is met een bestelbus een ander verhaal, zeker in een druk stadscentrum. Vertragingen door opstoppingen, of bezorgers die zelf een file veroorzaken doordat ze geen goed plekje kunt vinden voor hun bus, het is aan de orde van de dag. Met een bus heb je parkeerkosten. En als je pech hebt ook parkeerboetes.
Winst #3: Met een bakfiets hoef je nooit te betalen voor parkeren.
Duurzame keuzes
Kosten besparen is in de meeste gevallen een prima keuze. Zuinigheid hoort net als vlijt bij goed ondernemerschap. Inmiddels kan ook niemand meer om duurzaam ondernemen heen. In de logistiek en alle andere bedrijfstakken waarin transport belangrijk is, gaat het dan al snel over het reduceren van de uitstoot. Niet alleen CO2, maar ook andere schadelijke stoffen. Je kunt als ondernemer kiezen voor compensatie. Bijvoorbeeld door projecten te steunen die bomen aanplanten. Op zich is dat prima, maar op de eerste plaats al veel minder uitstoten is natuurlijk ook een verstandig idee. Het is duurzaam – klanten zullen het waarderen – en je bespaart op compensatiekosten. Een bakfiets met jouw bedrijfsnaam erbij is daarnaast ook nog eens mooie reclame voor je duurzame inspanningen.
Winst #4: Met een bakfiets reduceer je werkelijk je uitstoot, dat is nog beter dan compenseren
Resumerend: door te kiezen voor de bakfiets boek je als ondernemer op verschillende manieren winst. Je bespaart op de aanschaf, de bpm en de gebruikskosten van je transportmiddelen en de uitstoot van je bedrijfsactiviteiten verminderd. Fijn voor het klimaat, je klanten en je bedrijfsresultaat!