Trends in transport volgens DOCKR
DOCKR helpt jou op weg naar een duurzame toekomst in de mobiliteit. Er is de laatste jaren veel veranderd voor bezorgers en vervoerders in een aantal Belgische steden. Sinds de invoering van de lage-emissiezones (LEZ) in Antwerpen, Brussel en Gent mogen bepaalde diesel- en benzinevoertuigen niet zomaar meer door deze steden rijden. Vanaf 2025 zullen de toegangscriteria nog strenger worden en meer voertuigen – dus ook bestelwagens — uitgesloten worden. Wat zijn de trends in transport en wat kan DOCKR voor jou betekenen?
We stappen meer en meer over van fossiel naar elektrisch, ook in de wereld van de mobiliteit. In Antwerpen, Brussel en Gent zijn heel wat bestelwagens nu al niet meer welkom — en dat zullen er binnenkort alleen maar meer worden. Dat betekent dat veel ondernemers moeten beginnen nadenken over de toekomst. Is jouw type van transport toekomstbestendig? Waarmee moet je de komende jaren rekening houden? Welke slimme oplossingen zijn er voor jou? En hoe kun je je goed voorbereiden? We zetten de trends in transport en tips op een rijtje.
Lage-emissiezones in binnensteden
Begin dit jaar werden de toegangscriteria voor de LEZ verstrengd in ons land, maar de grootste verandering zal in 2025 doorgevoerd worden. Nu viseren de criteria vooral de meest vervuilende voertuigen, vanaf 2025 zullen ook nieuwere en properdere diesel- of benzineauto’s de toegang tot binnensteden geweigerd worden. Als ondernemer heb je dus nog maar een paar jaar de tijd om een antwoord te vinden op deze trends in de transport en hoe je dan nog tot aan de voordeur van je klanten komt.
Duurzame trends in mobiliteit
De verstrenging houdt trouwens niet op in 2025. Vanaf 2030 zullen in Brussel alle dieselvoertuigen volledig verbannen worden uit de lage-emissiezone en vanaf 2035 volgen ook voertuigen op benzine of lpg. De andere steden zullen ongetwijfeld snel volgen, want deze ontwikkeling gaat hand in hand met een algemene trend van meer groene en duurzame steden. Menig gemeentebestuurder is voorstander van meer autovrije en autoluwe gebieden in de centra en gooien naast de LEZ ook andere middelen in de strijd — denk maar aan de hogere parkeertarieven in de binnensteden.
Ondertussen in het buitenland: Parijs
De vergroening van Belgische steden is geen unicum. In de hele wereld proberen steden zichzelf opnieuw uit te vinden als prettige, groene woon- en werkcentra. Voetgangers en fietsers krijgen er meer voorrang. De auto is niet langer de koning van de straat. Parijs, bijvoorbeeld, weert in 2025 al alle dieselvoertuigen uit de metropool. Vanaf 2030 is volgens het klimaatplan benzine een no-go in de Parijse regio. Dat betekent een gigantische vernieuwing van de vloot in de lichtstad. De Franse hoofdstad investeert 100 miljoen euro om fietsgebruik te stimuleren.
Berlijn autovrij
In Berlijn voert de beweging Berlin Autofrei de druk op om het hele centrumgebied binnen de Ringbahn volledig autovrij te maken. Die zone omvat een oppervlakte die groter is dan Manhattan en zou het grootste autovrije stuk stad ter wereld worden. Berlijn heeft al een fijnmazig netwerk van fietspaden en openbaar vervoer. Distributievoertuigen en hulpdiensten mogen de stand nog wel in, maar de initiatiefnemers van Berlin Autofrei voorzien dat hier in de nabije toekomst milieuvriendelijke alternatieven nodig zullen zijn. Deze herfst wil de volksbeweging 175.000 handtekeningen verzamelen om de plannen te kunnen doorzetten.
London calling
In Londen zien we soortgelijke ontwikkelingen om fossiele auto’s te weren. Het bedrijfsleven speelt hier al slim op in, want verschillende bedrijven leveren hun diensten en pakketten intussen met elektrische bakfietsen. Dat is nóg properder dan een elektrische bestelwagen, neemt in een drukke binnenstad minder plaats in, levert geen gedoe op met parkeren of bezorgen aan de voordeur, en is gezonder voor de werknemers van die bedrijven. Het laatste nieuws is dat Amazon binnenkort duizenden bestelwagens op diesel afschaft en overstapt op kleinschaliger elektrisch vervoer.
Elektrische bestelwagen nog niet zo populair
Terug naar België. Uit cijfers blijkt dat er in 2020 1.054 elektrische bestelwagens ingeschreven werden in ons land. Hoewel het aantal de voorbije jaren meer toeneemt, rijden er nog steeds relatief weinig elektrisch bestelwagens op de Belgische wegen. Voor veel bedrijven is de overstap naar elektrisch rijden nog te groot, lijkt het wel — zelfs met het vooruitzicht van strengere LEZ-criteria vanaf 2025.
Hubs en e-cargobikes
Maar hoe moet dat dan over een enkele jaren, als al die binnensteden niet meer toegankelijk zijn voor de aloude dieselstokers? Een van de antwoorden is de logistieke hub, een distributiecentrum aan de rand van de stad. Hier pik je met een klein elektrisch voertuig bijvoorbeeld pakketten of andere goederen op en breng je ze de laatste kilometers naar de klant. Een elektrische bakfiets is voor dit doeleinde ideaal: emissievrij, licht, compact en geschikt om overal te komen. Zelfs in autovrije gebieden. Met de cargobikes van DOCKR ben je bovendien financieel en contractueel flexibel. Je zit niet vast aan langlopende leaseovereenkomsten. Dus wil je ook vanaf 2025 fluitend door de binnenstad? Kies dan de DOCKR die bij jouw bedrijf past.
Benieuwd naar ons aanbod? We zetten hier alle voordelen voor je op een rij.